Milyen jogai vannak egy modellnek?

A szépségiparban és a divatszakmában legnépszerűbb munkakör még mindig a modelleké. Ez nem véletlen, hiszen egy Isten adta szépségnek talán nincs is más dolga, ha egy kis (vagy nem egy kis) plusz pénzhez szeretne jutni, minthogy felkeres egy modellügynökséget és igyekszik lehetőségeihez mérten a legsikeresebben kamatoztatni szépségét.

De mi a helyzet a modellek jogaival? Van beleszólásuk abba, hogy mi történik majd a róluk készült fotókkal, s azok felhasználásával kapcsolatban milyen mértékű szuverenitásuk van?

8.jpg

 A modell szerződés

 Minden fotózást megelőzően készíteni kell egy modell szerződést. A jogászok és az ügyvédek csak akkor segíthetnek probléma esetén, ha a modell fel tud mutatni egy szerződést, mely mind a fotós, mind a modell (fiatalkorú modellnél képviselője) által szignálásra került a munkát megelőzően.

 A szerződésben a fotós kijelenti, hogy változtatásokat csak elfogadható kereteken belül hajt végre az anyagon, s azt kizárólag a szerződésben megjelölt publikációs helyeken közli.

 A modell elfogadja a feltételeket és kijelenti, hogy a róla készült fotókat csak előzetes engedélyével használhatják fel a szerződésben megjelölt felületektől eltérő publikációs helyeken. Ugyanakkor kijelenti, hogy valamennyi beállított póz és szituáció, mely a fotókon szerepel, a beleegyezésével került beállításra.

 Mi a teendő, ha visszaélés történik a képekkel?

 A modell akkor jár a legjobban, ha azonnal felkeres a legjobb ügyvédi irodát és megbízza a kiválasztott jogászt ügyének képviseletével. Ha máris meglépi ezt, s nem indít önálló akciót, illetve a kezében van a modell szerződés, akkor hamarosan megteheti a magabiztos feljelentést.

 Az ilyen ügytípusoknál igen egyértelmű helyzettel szembesül a bíróság, s az ügy kimenetele valóban azon múlik csupán, hogy a szerződés milyen pontokon bizonyíthatja, hogy visszaélés történt a fotóanyagokkal. Ha nyilvánvaló a jogsértés, a modell kártalanításban részesülhet, s a jogtalan felhasználót a bíróság többek között arra is kötelezheti, hogy az engedély nélküli megjelenítéseket törölje.

 A modelleket jogvédelme ilyen formán tehát egész könnyedén bebiztosítható a megfelelő szerződésekkel. Vagy mondjuk így: nem kell félni a kamerától!