BOMBA kutyák

Telefoncsörgésre észleltek fel 1972-ben az amerikai JFK reptéren. A telefonáló bombamerénylettel fenyegetett, ha 2 millió dollár nem landol nála sürgősen. A fenyegetett repülőgép csak 15 perce volt a levegőben, így a pilóta gyorsan visszafordult és, ahogy a kerekek a kifutó végéhez értek már minden bomba-elhárító egység a helyszínen volt. Brandy, a németjuhász sietett a hatóságok segítségére. Felszaladt a gépre egészen a pilótafülkéig, ahol egy „Crew” feliratú bőrönd mellé leült, mondván itt valami nem stimmel. És igaza volt, a bőrönd megvizsgálása után annyi C-4 bombát találtak, ami elég lett volna két repülőgép felrobbantására is.

Hogyan tudja ilyen egyszerűen kiszagolni a bombát a kutya? A válasz egészen egyszerű. A kutyák a bomba szagát ugyanúgy érzik, mint bármi más illatot vagy szagot a környezetükben. Legyen az-az étel illata, az esőzés utáni föld illata vagy egy parfümé. A bombakereső kutyákat kiképzésük során rengeteg bombatípusnak teszik ki, pontosabban szagoltatják meg velük. Így az orruk hozzászokik a szaghoz, hogy a későbbiekben fel is ismerjék azt. Érdekes módon az emberi és a kutyák szaglása nem teljesen tér el, hisz ugyanazokat az illatokat érezzük.
A jelentős különbség az orrban található szag receptorok számában található, ami kutyák esetében 20-40-szer nagyobb, mint az embereknek. Az emberek szaglását is lehet finomítani vagy erősíteni, de majdnem bizonyos, hogy a robbanóanyagokat a kutyák érzik jobban. Egész egyszerűen közelebb vannak magához a tárgyhoz, illetve a földhöz. Ez nem jelenti azt feltétlenül, hogy az embernek hason fekve kéne bombák után szaglászni, hogy megtalálja azokat, azonban a szag receptorok sokasága és a testi adottság teszi a bombakereső kutyát ilyen hatékonnyá, míg a bombakereső ember már csak a megtalálás után tud hatékonyan segíteni. Ahhoz, hogy a kutya csúcsformában legyen megfelelő táplálás is szükséges, amit royal canin németjuhász kutyák részére fejlesztett tápja biztosít.