A négylábú családtag

A kutyák olyanok mint a gyerekek, ha vállaltuk, hogy egy négylábúról gondoskodunk, akkor családtagnak kell kezelnünk. A napokban több ismerősömmel is beszéltünk arról, hogy milyen jót tesz egy családnak, sőt akár a párkapcsolatnak is egy kiskutya nevelése. A nagy szeretet, ami ezekben a csöppnyi állatokban lakozik, bearanyozza az emberek hétköznapjait. A közelségük még a feszültséget is oldja, de természetesen ez csak akkor működik, ha megfelelően gondoskodunk róluk. Dr. Lévai Péter állatorvos honlapja nagyon megfogott, itt sok hasznos tippet és tanácsot olvashatnak a látogatók és a gazdik. A doki a 18. kerületben tevékenykedik, ha most vállaltok kutyust, nyugodt szívvel ajánlom nektek!

Mi köze a kisállatnak a kapcsolatokhoz?

Sokkal több mint gondolnátok! A kisállatok az életünk részévé válnak és ezáltal a kapcsolatainkra is hatással vannak. A jó gazdi a négylábút is családtagnak kezeli. Eleinte nem értettem, mikor ismerősök azt mondták a kutyájuk esetében, hogy anyát, vagy apát jobban szereti... fura volt, hogy gyerek számba megy a négylábú, de rájöttem, hogy ez a normális állapot. Amennyiben vállaljuk, hogy gazdik legyünk, akkor szeretnünk és gondoskodnunk kell róla, amíg él. Teljesen természetes, hogy a szőrös kedvencünknek is anyukája, apukája van, ő is a miénk, a családunk része. Pontosan ezért fontos, hogy megfelelő módon gondoskodjunk róla.

A családot valamelyest összekovácsolja a négylábú szeretete, mert nem lehet morcosnak és stresszesnek lenni, amikor odajön és bújik egy kis ártatlan lény. A veszekedések esetén is védi a gazdit a kutyus, de ez a jelenség még a macskáknál is megfigyelhető, érdekes, de kiválasztják, kinek a pártjára álljanak. Azt hiszem ez attól függ, kit fogadnak el falkavezérnek.

A kutya, vagy más kisállat családtag, tehát a gondoskodás és a tájékozódás nem opcionális, hanem kötelességünk. Ahogy a párunk névnapját sem felejtjük el, úgy azt sem felejthetjük el, mikor kell megkapnia a kutyusnak az oltást, vagy mikor kell a bolhairtással foglalkozni. Ezért is ajánlom mindenkinek, hogy tájékozódjon, ha van egy négylábú is a lakásban. Az állatdokinál pontosabb információkat senki sem adhat. Amikor a kapcsolatunkkal probléma van, nem a kocsmáros véleményét kérjük ki, hanem elmegyünk párterápiára, vagy megbeszéljük a barátnőinkkel, mi a gond. Ez a helyzet a kisállatokkal is, ha szeretnénk jól tájékozottak lenni, akkor az állatorvos véleményét vesszük figyelembe és nem másra hallgatunk. A kapcsolatok sok félék lehetnek és mivel ez a blog a sokrétegűségéről híres, ideje megtárgyalnunk azt is, hogy milyen hatással vannak az életünkre a kis kedvenceink.

Mi a véleményetek a témáról? A kutya-cica megvásárlásakor változott a kapcsolatotok?