A kutyákat is el kell vinni szemorvoshoz

A kutyák érzékeny állatok és ezért nagyon oda kell figyelnünk rájuk, főleg a téli hideg időben. Mivel a kutya és az ember között erős kötődés alakul ki, könnyen észre is vesszük, ha a négylábú barátunknak valami baja van. A téli hónapokban a kutya szembetegségek elég gyakoriak, emiatt erre külön hangsúlyt kell fektetnünk.

A kutyusok és cicuskák esetében is érdemes időnként szűrővizsgálatra menni, hiszen a látás számukra is nagyon fontos. Hiába jó a szaglásuk és kifinomultak az érzékszerveik, egy egészséges négylábúnak a látásával sincs gondja. Ne feledjük, hogy az éles látást nem pótolhatják más érzékszervek. Ahogyan az embereknél, úgy a kutyáknál is kialakulhat kötőhártya gyulladás, vagy hályog, de az is előfordulhat, hogy vakság veszélyezteti őket. A szemükbe lógó szőrszálak is zavaróak lehetnek és ezen felül még irritálják is a négylábúakat. A gazdik erre általában nem is gondolnak, mert mi lehet a baj azzal, ha a kutyus szemeibe lóg a szőr? Lehet, hogy kevésbé lát élesen miatta, de az is előfordulhat, hogy szemgyulladást kap, szóval lehet belőle gond bőven...

A szemészetre azért kell elvinni a kutyákat, hogy megelőzzük a betegségeket. Amennyiben már kialakult betegséggel állunk szemben, akkor azt egy állatorvos sokkal gyorsabban felismeri, mint a gazdi és így a kezelést is időben megkezdheti, amivel sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg a kutyusunkat. Az is lényeges, hogy az állatorvos akihez visszük a kutyust tapasztalt legyen és türelmesen vizsgálja meg a négylábút, aki a szokatlan helyzettől meg is rémülhet. Mielőtt valaki azt gondolná, hogy ez fölösleges, mélázzon el rajta, hogy egy ember esetében fölösleges-e elmenni az orvoshoz általános kivizsgálásra? Ugye, hogy nem az! A kutyák és a cicák is érző lények és az ő egészségügyi állapotukat sem hanyagolhatjuk el, mivel családtagok, akikért felelősséggel tartozunk. Egy hosszú és stresszes nap után nincs is jobb érzés, mint amikor a kutyánk odatelepszik mellénk és a közelsége, a létezése már önmagában mosolyt csal az arcunkra. Senki nem szeret az üres lakásba hazamenni, élmény ha vár bennünket egy négylábú szőrmók, akkor bánjunk vele ehhez méltóan és időnként vigyük el szemvizsgálatra, mert a látás az ő számára is fontos! Az általános kivizsgálás nem jár nagy kiadásokkal, de a kutyaszemészet weboldalán az árakról is tájékozódhatunk, vagy felvehetjük a kapcsolatot a szakorvosokkal, akik válaszolnak a kérdéseinkre.