Mit tudunk a szerelemről?

Közeleg a Valentin nap, a szerelmesek napja. Rózsa és szívecskés giccsek kaphatóak már minden sarkon, így ajándékot könnyű találni. :) Ha már Valentin nap, akkor vitassuk meg a szerelmet. A mit vegyek ajándékba Valentin napra témáról millió cikket találtok a neten, ezt most ugorjuk át. A szerelem egy lényeges téma, hiszen minden ember életében jelen van valamilyen módon. Vagy éppen szerelmes az illető, vagy csalódott és szenved, mert szerelmes volt, vagy a szerelmet keresi, vagy titkon, reménytelenül szerelmes...és sok más variáció elképzelhető még. A szerelem tehát átlengi a mindennapjainkat, de mit tudunk róla? Aki egy disszertációt szeretne olvasni a szerelemről, az jobb, ha most tovább kattint, mert itt csak könnyed elmélkedést talál a témáról. :)

A szerelem kémia?

Tudósok és kutatók már sok évvel ezelőtt kijelentették, hogy a szerelem kémiai alapon működik. A kutatók szerint megemelkedik a a dopamin, a fenil-etil-amin (PEA) és az oxitocin szint, ettől érezzük magunkat szerelmesnek. Ez az érzés akár 3 évig is tarthat, ezt követően a hormonszint visszaáll a megszokott szintre. Miért 3 év? Mert ennyi idő elegendő ahhoz, hogy két ember összeköltözzön és megszülessen a közös gyermekük, legalábbis a témával foglalkozó tudósok szerint. A szerelem ennél hamarabb is elmúlhat és állítólagosan a szakítás folyamán érzett fájdalom is a hormonok játékának köszönhető. A témával kapcsolatosan kismillió kérdés felvetődik. Először is nehéz elhinni, hogy a szerelem (csak) kémia, másrészt ha kémia, miért nem tart tovább? Elvileg azért, mert ugye ennyi idő elég a szaporodáshoz és a szervezetet leterhelné, ha évekig-évtizedeik szerelmesek lennénk. Ebben lehet valami, gondoljunk csak bele, ha tíz év házasság után is remegne a gyomrunk amikor megcsörren a telefon és a kedvesünk hív, vagy másra sem tudnánk gondolni csak a szerelmünkre?

Meddig tart a szerelem?

Akadnak rövidebb-hosszabb szerelmek. Ha a kémiai alapot vesszük, akkor már tudjuk, hogy elvileg 3 évig tarthat. Gyakorlatilag vannak akik 10-20 éve élnek boldog házasságban és még mindig szerelmesnek vallják magukat. Az sem ritka, hogy a szerelem pár hónap után elmúlik, ekkor a már nem szerelmes fél tovább állhat, vagy a szeretet, a ragaszkodás, a kötődés, a stabilitás iránti vágy összetarthatja a kapcsolatot és élhetnek tovább boldogan. Szerintem nem lehetünk mindig egyforma érzelmi állapotban, nem lángolhatunk valaki iránt folyamatosan ugyanolyan intenzitással, de ez nem azt jelenti, hogy a szerelemnek x idő múlva el kellene múlnia. Mások szerint a szerelem lassan múlik el és időközben felváltja a szeretet, ami sokkal erősebb kötelék, mint a szerelem. Ebben is lehet valami, hiszen az első hónapokban a randik előtt remegő gyomorral készülődünk, majd ez az érzés lassanként alábbhagy, talán a megszokás miatt, vagy az érzelmek intenzitása csökken?

A szerelmet sok féle képen lehet értelmezni

"Osho, indiai misztikus szerint, a szerelem egy csodás dolog. Addig, amíg kapcsolódásban tart, s nem kapcsolatban. Felfogása szerint a szerelemnek áradnia kellene egy adott személy felé, amíg az életben úgy hozza, de holnap nyugodtan áramolhat egy másik személy felé, kötelezettségek nélkül. Szerinte, mindenkinek ezt kellene csinálnia, és így mindenki boldog lehetne.A kapcsolatot elítéli, mert az berögzült, a múltra épít: Tegnap szerelmes voltam beléd. De – mondja Osho – az tegnap volt! Ma már lehet hogy elmúlt az érzés, miért folytassák hát a kapcsolatot. Elítéli ezt mint egyfajta rabszolgaságot." - Forrás wikipedia

Elolvastam, gondolkodtam, de nem tudok vele egyetérteni. Persze mindenkinek szüksége van a szabadságra és az ember alapvetően poligám, de ettől függetlenül furcsának tartom azt, hogy stabil kapcsolat nélkül lenne "normális" élni. Berögzült a stabil kapcsolat? Lehet, talán ezért jelent biztonságérzetet. Ha valamelyik félnek, vagy már egyiknek sem jó, akkor kilépnek belőle, vagy találnak egy megoldást, hogy ismét jó legyen a kapcsolat, ne induljunk ki másból csak a nyitott kapcsolatokból. Még azoknak is, akik ezt az életmódot preferálják van egy stabil párjuk. Az emberek érzései, érzelmei nem változnak napról-napra, ha csak nem éri őket, valami extrém külső hatás, ami miatt megutálná a párját az illető. Persze Osho gondolatait vélhetőleg másként kellene értelmezni, feltételezem nem arra célzott, hogy az ember érzelmileg labilis és minden nap másba szerelmes. Azt szeretné a tudtunkra adni, hogy az érzelmi szabadságra is szükségünk van, hogy ne kössük le magunkat, ha a kapcsolat nem jó, változtassunk és merjünk szeretni egy új embert. Ez csak az én véleményem, ezt is lehet sok féle képen értelmezni.

Aki szerelmes az hűséges?

A nagy többség azt állítja, hogy aki szerelmes, úgy igazán, mélyen, tisztán és őszintén, az nem lép félre. Ez szerintem nem így van, mert a szerelem, a vágy, a kíváncsiság mind különböző dolgok. Attól amiért valaki fülig szerelmes még megkívánhatja a titkárnőjét, mert szép hosszú combjai vannak, vagy éppen dekoltáltabb a ruhája mint máskor. Az más kérdés, hogy meg is csalja-e a szerelmét, vagy hűséges marad. Ez szerintem leginkább beállítottságtól és az adott helyzettől függ. A szerelem nem garancia a hűségre. De vélhetőleg kisebb eséllyel lép félre az aki bele van zúgva a kedvesébe, mint az aki már 20 éve házasságban él...tisztelet a kivételnek.

A szerelmet minden kultúrában másként értelmezik és talán minden személy másként éli meg. A szerelem fantasztikus érzés, amire gyakorlatilag mindenkinek szüksége van. A művészetek, mint a költészet, a szobrászat, vagy a festészet sem lenne teljes, ha a művészeket nem ihlette volna meg a szerelem, vagy éppen a szakítás miatti fájdalom. A szerelem nem ismer határokat, így jó esetben legalább életünkben egyszer mindannyian megtapasztalhatjuk. Bár erről is megoszlanak a vélemények, van aki szerint csak egy igaz szerelem létezik, van aki szerint végtelen, olyan is van aki a szakítás után jön rá, hogy ez nem is szerelem volt, csak lángolás, így vár tovább az igazira...Káprázatos, hogy egy érzelemről ilyen mértékben megoszlanak a vélemények. Mindenki máshogy éli meg a szerelmet, így talán mondhatjuk, hogy minden szerelem más. Ez egy olyan téma, amit napokon át vitathatnánk, mert teljes egyetértés a fentiek miatt soha nem lenne, de nem is kell. A szerelem minden pillanatát élvezni kell és nem kell túlbonyolítani.

Mi a véleményetek a témáról? A szerelemnek köze van a kémiához, vagy Oshonak van igaza és nem kellene elköteleződni még akkor sem amikor az ember fülig szerelmes? Milyen volt az első szerelmetek? Meséljétek el a tapasztalataitokat, kíváncsi vagyok a véleményetekre.

Fotó forrása: wall-online.net