Kire, mire vagyunk féltékenyek?

A féltékenység valamelyest mindenkiben benne van, de nem mindegy milyen mértékben. Azt mondják, hogy az "egészséges mértékű" féltékenység a szerelem/szeretet jele. A kérdés csak az, hogy mire vagyunk féltékenyek? A párunkat féltjük, vagy attól tartunk, hogy kihagynak valamiből, vagy saját magunkat, az aktuális életünket féltjük?

A féltékenység egy adott ponton szörnyen idegesítő lehet, főleg ha ok sincs rá. A gyanúsítgatás, a kérdezősködés.. "hol voltál? kivel voltál? miért most jöttél..." A nagymértékű féltékenykedés szerintem a kapcsolat megrontója lehet. Pláne, ha ok nélkül gyanúsítgatja egyik fél a másikat. Ha azt vesszük ez senkinek sem jó. Aki féltékeny szenved, mindenféle helyzeteket elképzel magának és a párja hiába is magyarázkodik, hiszen a másik fél már mondhatni meggyőzte önmagát arról, hogy miért is van oka a féltékenykedésre. Az akire féltékenyek szenved attól, hogy a párja nem bízik benne... tehát jó vége nincs a zöld szemű szörny jelenlétének.

Okkal, vagy ok nélkül?

Sok esetben van ok a féltékenységre, bár ez is nézőpont kérdése. Mit féltünk? Attól tartunk, hogy valaki mással randizik, vagy éppen a haverokra, barátnőkre is féltékenyek vagyunk mert nem velünk tölti az idejét? Számtalan olyan eset van amikor a barátoktól a kollégákig mindenkire féltékeny az adott személy, itt viszont felvetődik a kérdés, hogy oka is van rá, vagy csak a saját önbizalomhiánya miatt alakul ki benne ez a kínzó kételkedés. A nők esetében általában akad egy jó barátnő, akivel meg lehet beszélni a dolgokat és ha az élettárs/férj egy órát késik, már lehet generálni a sztorikat, hogy biztosan a titkárnőjével... nem mert a szomszéd feleségével... A legjobb megoldás féltékenység esetén a kommunikáció. Igen tudom, folyton ezt hajtogatom, de így van. Ha felmerül bennünk az érzés a barátnők/haverok nem tudnak tényekkel, információkkal szolgálni a párunk életéről, csak segítenek a tippelgetésben. Na ettől általában még inkább rájövünk, hogy biztosan okunk van a féltékenykedésre, mert a "Juci azt mesélte, hogy a szomszédja férje..." De mi nem a szomszéd férjével élünk együtt.. minden kapcsolat más, minden személy más. Ha valamit nem tudunk magunkban megemészteni, kérdéseink vannak, akkor jó lenne attól kérdezni aki a választ is megtudja adni. Ha a férj késett egy órát biztosan eltudja mondani miért, persze csak ha megkérdezzük és nem üvöltve várjuk...

Ha félrelépett

Olyan esetek is vannak amikor semmi ok nincs a féltékenykedésre, mégis érzi a nő/férfi, hogy valami nincs rendben a párjával. Még csak gyanús dolgok sem kellenek hozzá. Na ilyenkor van az, hogy érdemes a belső hangra hallgatni és kérdezni, megbeszélni a dolgokat. A struccpolitika hosszútávon nem működik. Ha valaki félrelép, annak oka van. Nem biztos, hogy a legjobb megoldás az ordibálással kezdeni, érdemes meghallgatni az okokat is, főleg ha szeretnénk helyrehozni a kapcsolatunkat.
De ez egy külön téma.

A bizalom hiány

Mikor két fél eljut arra a szintre, hogy vélt, vagy valós kételyeik miatt ellenőrizgetésbe kezdenek, ott már gond van. Szerintem az nagyon kiborító, ha nem tudunk, nem merünk kommunikálni, inkább titokban a telefonban keresgéljük a híváslistát és az sms-ket, vagy éppen az e-mailek között böngészünk. Ez már a magánélet teljes megsértése. Ilyen szintű bizalomhiány esetén már nem is csak féltékenységről lehet szó, ez szerintem inkább pánikolás, az elvesztéstől való félelem. Ezért is írtam, hogy nem mindegy mire vagyunk féltékenyek... Szerintetek belefér, hogy valaki a párja telefonjában, e-mailjei között keresgéljen? Úgy gondolom, hogy ha idáig fajul a helyzet akkor az adott félnek önbizalomhiánya van és emiatt kényszeresen féltékeny. Persze nem minden esetben, de általában.

A féltékenység a legrosszabbat is kihozza az emberből. A veszekedés senkinek nem jó, a problémákat ordibálva nem lehet megoldani. Egy dolog, hogy mit feltételezünk, más dolog, hogy mi a valóság. Ha belegondolunk, a nyitott kapcsolatban élők féltékenykedés nélkül boldogan élnek együtt, ők vajon, hogy csinálják?!

Mi a véleményetek a féltékenykedésről? Ti voltatok már olyan helyzetben, hogy a párotok féltékenysége kiborító volt? Vagy kételkedtek a kedvesetek hűségében?

Fotó forrása: scienceofrelationships.com