Mi a jó házasság titka?

Ez egy olyan kérdés, ami mindenkit foglalkoztat, mivel az ember társas lény, nem szeret egyedül élni. A jó házasság viszont egyre inkább álomnak tűnik, ha a válási statisztikákat nézzük.

Miért van ennyi válás?

Mert nem a megfelelő partnerrel házasodnak az emberek. A rózsaszín köd idején még minden szép és jó és a szerelem kap főszerepet, a logika helyett. A rossz tulajdonságok fel sem tűnnek, majd ha elkezd felszállni a köd, rájövünk, hogy mégsem annyira ideális a partner mint amilyennek gondoltuk. Sokan esnek abba a hibába, hogy a rózsaszín köd ideje alatt kimondják a boldogító igen, majd kis idő múlva hozzájárulnak a válási statisztikákhoz. Szerintem az elhamarkodott házasság az egyik gond.A türelem és az összecsiszolódásra szánt idő a következő gond. A mai társadalom minden csak nem türelmes (tisztelet a kivételeknek). Nem szánunk egymásra elég időt, a problémák megoldása helyett pedig könnyebb a válást választani... A válásról ennyit, ez egy külön bejegyzést érdemel.

Több dolog is kell hozzá

A jó házassághoz sok mindennek stimmelnie kell. A legfontosabb szerintem még mindig a kommunikáció! Tudom elcsépelten hangzik, de 5-10 év együttélés után már nem a szerelem lesz a kapcsolat alappillére, a kommunikáció viszont segít a problémák megoldásában. Ha veszekedés helyett inkább megbeszéljük a dolgokat, kevesebb stresszt okozunk a párunknak és magunknak. A megcsalás sok esetben válóok, de ha egy kicsit a dolgok mögé nézünk, akkor talán a megcsalást is meg lehetne előzni. Ha a párkapcsolatban élők elmondják egymásnak mire vágynak és megpróbálnak megfelelni egymás elvárásainak, akkor nincs ok a félrelépésre. Akadnak poligám személyiségű emberek is akik bárkit megcsalnak, de az más téma, maradjunk a hagyományos kapcsolatoknál. 

A kapcsolatok egy idő után kihűlnek, már nem annyira érdekes a másik, mint a randizós korszakban volt, pláne ha a problémák sem kerülik el a párt. Ez viszont nem azt jelenti, hogy menthetetlen a kapcsolat. Az odafigyelés, a kedvesség, a beszélgetés megoldás lehet erre a problémára is. A szerelem elmúlik, de a szeretet megmarad, de fel kell tudni dolgozni, hogy nem lángolhatunk éveken át valaki iránt. Akkor nem lenne energiánk a hétköznapi teendőinkre :))) A gyermek megszületése is megváltoztatja a kapcsolatot, ez sokaknak gondot okoz. Anya a gyerekkel foglalkozik, apa úgy érzi rá már nem is figyel a felesége, aki jelenleg csak anya... Na de ettől még lehet jó a házasság, csak meg kell beszélni a gondokat, ezt nem tudom elég gyakran leírni. Ha apa elmondaná mi bántja, anyával közösen megpróbálhatnának rá megoldást találni és fordítva...

Összefoglalva

A jó házassághoz elengedhetetlen a szeretet. Ha a szerelem el is múlik, vagy enyhül attól még szeretjük azt akivel összekötöttük az életünket (élettársi kapcsolatokra is értendő). Ha nincs szeretet, akkor abból jó házasság nem hiszem, hogy lehet.... a tisztelet a másik dolog ami nagyon fontos. Időnként olyan párkapcsolati vitáknak lehetünk fültanúi, akár a metrón, vagy a szomszédban stb., hogy az ember csak néz ki a fejéből, hogy ez most mi? Ha két ember nem tud normálisan elbeszélgetni, csak a szidás és a vádaskodás marad, akkor ott már nagyon súlyos a helyzet. Tiszteljük annyira egymást, hogy ne legyünk sértőek és bántóak. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy egy kapcsolat jól működjön. A vádaskodás semmire nem jó, egy kapcsolat felelősséggel jár, nem csak az egyik vagy másik fél miatt nem működik. Szeretet, tisztelet, odafigyelés, a problémák megbeszélése és kedvesség, ezek a dolgok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a házasság, vagy az együttélés jól működjön. A kitartás is fontos, nem szabad az első akadályoknál megfutamodni, mindenkinek vannak hibái, de azokon is lehet változtatni. Az erotika is nagy szerepet kap, hiszen ha testileg elhidegül egymástól két ember, akkor előbb-utóbb valamelyik félrelép és rögtön meg van az ok a válásra. A romantika, az együtt töltött idő fontos és ezt nem szabad elhanyagolni akkor sem ha több gyermekes családról beszélünk. A gyerekek is érzik, ha a szülők között feszültség van, így mondhatni az egész családnak jó, ha anya és apa boldog.

A véleményetekre most is kíváncsi vagyok, szerintetek mi a jó házasság titka? Mi kell ahhoz, hogy hosszútávon jól működjön a kapcsolat? Ti mit tesztek a kapcsolatotokért?