Anya és apa - hogyan alakúl át a kapcsolat ha megszületik a gyerkőc?

A múltkori posztban felmerült a kérdés, hogy milyen szinten változtatja meg a kapcsolatot, egy gyermek születése. Elkezdtem gondolkodni rajta, hogy mi is történik, amikor a párból család lesz. A várandóság alatti hónapokban már eleve sok nő elutasítja az erotikázást, ami egyes esetekben érthető is. Utána megszületik a baba és alaphangon 6 hétre tiltva van az együttlét. A várandóság idejét és a 6 hetet még az apukák is kibírnák, de mi történik ezt követően?

Anya és apa üzemmód

A gyerkőc jó esetben nyugis és nem ébreszti fel óránként a szülőket éjjel, de legyünk őszinték ez a ritkábbik eset. Anya otthon van a babával, a napja azzal telik, hogy etet, pelenkáz, vigasztal, büfiztet, mesét mond, álomba ringat, ha van ideje főz, mos takarít. Mire apa hazaér anya fáradt, mert a gyermek tündéri és aranyos de fárasztó is. Az első időszakban sok esetben azt sem tudják az újdonsült anyukák miért sír a gyermek. Éhes, álmos, pelus csere szükséges? Így nem csak fárasztó, de aggodalommal teli is az anyukák napja, hiszen a legjobbat szeretnék a babájuknak. A szülés utáni depresszió is párosulhat a fárasztó napokhoz és akkor már érthető, hogy miért nincs kedve anyának az erotikához. Apa ezt egy ideig megérti, de meddig? A nő, a feleség meddig van csak anya üzemmódban? Ez minden nőnél változó... A csecsemő általában pár hónapig a szülők szobájában alszik, hogy a mami még álmában is őrizhesse a kicsit (nincs ezzel gond, ettől a gyerek és a felnőttek is nyugodtabbak). Rossz esetben a gyerkőc beköltözik a szülők ágyába és ha megszokja az ott alvást, erről nehéz lesz leszoktatni... Már eleve az egy szobában a gyerekkel dolog is zavaró tényező lehet, tehát az erotika kizárva.

A férfi igényei

Egy nőt sem lehet azért hibáztatni, hogy a gyermeké az első hely és az ő kívánságait lesi éjjel-nappal. De mint minden kapcsolatot, a házasságot, vagy párkapcsolatot is ápolni kell, még akkor is ha van egy kicsi a családban. Persze ez csak akkor működik, ha mindkét fél  vágyik rá, mármint az erotikára, a romantikára. Amíg a nő nem tudja elengedni magát és azon aggódik, hogy mi lehet a gyerkőccel, még akkor is ha a másik szobában alszik, addig az erotika nem fog menni. Szerintem gépiessé válik, nincs meg a kellő odaadás, inkább essünk túl rajta a férj kedvéért... Na ez hosszútávon képes tönkretenni a legjobb kapcsolatot is. Ilyenkor ugye előfordul, hogy a férfi félrelép, ha hónapokig, vagy akár egy évig nincs otthon szeretkezés, vagy ha van az sem olyan mint amilyennek lennie kellene, akkor talán meg is érthető a férfi. Szereti a feleségét, a családját, de ettől még biológiai szükségletei is vannak... Rossz esetben ilyenkor kerül elő egy szerető, aki elcsavarja apa fejét, aki pár hónap múlva válni akar... Jó esetben apa szereti a családját és a tökéletes erotika a szeretővel nem veszi el az eszét, csak kiéli a vágyait, majd haza megy a családjához.

Középút

A nőknek ma már sok szerepnek meg kell felelniük és az is elvárás, hogy ne jól, hanem nagyon jól teljesítsenek. Jó anya, sikeres üzletasszony és a férjével szemben remek szerető, ez csak három azok közül a szerepek közül, amelyeknek meg kellene felelni, de kérdés, hogy meg lehet? Megoldásnak lennie kell, ha a nő és a férfi meg tudják beszélni a dolgaikat, akkor megoldásokat is tudnak találni. Kinek mik az igényei, mi változott meg, hogyan lehetne jobbá tenni a kapcsolatot... ezek alapvető dolgok... Ha a nő eltudja engedni magát és van a családban egy megbízható személy, például a nagymama, akire pár órára rá lehet bízni a gyermeket, akkor az együttlét ismét élvezetes lehet. Nem csak az erotikára gondolok... a közös séta, beülni valahova meginni egy kávét, sütizni egyet, vállalható ruhában és nem otthoni göncben... fontos, hogy a nő nőnek érezhesse magát, csak akkor tud megfelelni a párjának. Ha az intimitás és az összhang megvan a nő és férfi között, akkor az erotika is olyan jó lehet, mint volt. Ehhez viszont akarni kell. Amikor a nagyi, vagy valaki tud egy kicsit a babára vigyázni, akkor ne a mosogatás és a takarítás legyen a legfontosabb, talán ilyenkor érdemes kihasználni az időt és kettesben lenni. Ha apa boldog, akkor a takarításból is lelkesebben veszi ki a részét :)

 

Több gyerkőc

Az amerikai filmekben szép a családi összhang, a három gyerkőc és a kutya teszi varázslatossá az életet. Akár igaz is lehet, de apa a második csemete esetében elkezdhet aggódni "még alig jöttek helyre a dolgok és már kezdődik minden előröl... minimum egy év ismét erotika mentesen telik..." A nagy családok esetében még nehezebb beosztani az időt és anya is fáradtabb, apa is stresszesebb, többet kell dolgozni, mert több pénz kell stb. De az odafigyelésről ettől még nem szabad megfeledkezni. Az anyukák hajlamosak csak anya és háziasszonyként működni egy ideig, de ilyenkor fontos, hogy a férfiak eszükbe juttassák, hogy ők még mindig nők, mégpedig kívánatos és szép nők, akkor is ha éppen két mérettel nagyobb ruhát kell hordaniuk... Szerintem a gyermekek születése után is működhet jól egy kapcsolat, csak mind a két félnek akarnia kell. A lelkiek ilyenkor már teljesebbek, hiszen nem csak egy pár, hanem egy család, ami nagyon sok örömmel jár! Az apának kedvesnek kell lennie, az anyának pedig meg kell értenie, hogy a férje is igényt tart rá, a kényeztetésre, az ölelésre, nem csak az erotikára. Könnyű ezt mondani, tudom...

Meg kell beszélni

A kapcsolat és a házasság elején uralkodik a rózsaszín köd, a fiatal pár gyermeket akar, de nem tudják, hogy amellett, hogy ez a világ legszebb élménye, egyben az egyik legfárasztóbb feladata is. Amikor a nő megváltozik, a férfi nem biztos, hogy jól tudja kezelni a helyzetet. Egyik fél sem hibáztatható, mivel új helyzettel állnak szemben... A nőnek vissza kell nyernie az önbecsülését és meg kell próbálnia félretennie a napi gondokat. A férfinak ebben segítenie kell, így helyre állhat a kapcsolat. Ha apa haragszik, mert nincs erotika, anya még depressziósabb, azzal a helyzet nem oldódik meg. A beszélgetés mint minden esetben, megoldás lehet. Ha a férj el tudja mondani a vágyait és a nő meg tudja érteni azokat, akkor nagy baj nem lehet. A nőben is kialakul lassanként az igény rá, hogy újra nő legyen és ne csak anya. De amíg otthoni göncben rohangál egész nap és a legizgalmasabb program a játszótér, ahol a többi anyukával meg lehet beszélni, kinek mi a nyűge, addig ez nem fog menni. A találékony apuka akár randit is szervezhet kedvesével, hogy a feleség ismét szép akarjon lenni... sminkeljen, használja a méregdrága parfümöt, amely a polcon porosodik, érezze, hogy szereti a férfi és ne legyen még depressziósabb attól, hogy elhízott... A nőnek is kedvesnek és törődőnek kell lennie, mert apa se egy robot, aki megelégszik azzal, hogy "kaja a hűtőben, tiszta ruha a szekrényben és segíthet füröszteni..."

Ti mit gondoltok a témáról? A baba érkezésekor mi változott meg nálatok? Anya és apa, hogyan kezelte a helyzetet? Anya mikor lett ismét nő? Apa, hogyan viselte az erotika mentes időszakot? A megcsalás ilyenkor elnézhető? Kíváncsi vagyok a véleményetekre!