Mi történik, ha rosszkor nyit be a gyerek...?

A gyermekes szülők már rutinosak és óvatosak, hogy meg ne lássa őket a gyerek amikor nem kellene, de az ünnepi időszakban együtt az egész család, a gyerkőcök is otthon vannak, így egy óvatlan pillanatban be is nyithatnak anya és apa szobájába... ha elutazik a család, nyaralás, rokon látogatás úgyszint előfordulhat a helyzet...

Kérdés, hogy mi van akkor, ha rajtakapja a szülőket a gyerek, hogy éppen szeretkeznek? Ez a gyermeknek okoz lelki gondokat, vagy a szülők válnak gátlásossá a helyzettől? Vagy egyszerűen túl lehet lépni az egészen? Szerintem ez több tényezőtől függ.. A gyerek kora és érettsége nagyon sokat számít, csak úgy mint az, hogy a szülők mennyire nyitottan nevelik, megtudják beszélni a problémákat, vagy sem. Nem vagyok pszichológus, tehát nem szakvélemény, csak a saját nézőpontom. :)

Hogyan reagál a gyerek?

Ha még kis totyogó 2-3 éves, akkor vélhetőleg nem okoz a számára nagy lelki gondokat, főként ha a szülők okos magyarázattal állnak elő. Ilyenkor talán még különösebb magyarázkodásra sincs szükség, egyszerűen el lehet viccelni a dolgot. Nagyobb gyermekek esetében akár felháborodást és féltékenységet is kiválthat a látvány. A gyerek akár azt is gondolhatja, hogy ez anyának rossz, valamiféle erőszakos cselekedetnek is megélheti, ha még nincs tisztában azzal, hogy a felnőttek időnként szeretkeznek is.Ilyenkor burkoltan el kell magyarázni, hogy a felnőttek másként mutatják ki a szeretetüket, hogy ne maradjon a gyerekben tüske.  A tiniknél pedig a "fúj az én szüleim is ezt művelik" jellegű gondolatok a jellemzőek.

Akármennyire is óvatosak vagyunk, előfordulhat, hogy rosszkor nyit be a gyerek, ha csak nem zárjuk be a szoba ajtaját kulccsal. Akkor viszont felmerül a kérdés, miért zárják be anyáék az ajtót? Igen, a gyereket meg kell tanítani kopogni, de adódhatnak váratlan helyzetek, nem csak a szobában lehet erotikázni, így ezt nem is ragozom tovább.

Nagyobb gyerkőcök esetében akik már tisztában vannak azzal amit láttak, tudják, hogy anya és apa is nemi életet él. Ettől még lehet furcsa a helyzet, hiszen a saját szülőanya, aki főz mos, takarít, gyereket nevel valójában nő is. Ezt nem könnyű feldolgozni, elfogadni. Kamasz fiúnak azért nem, mert még most kezdi az életét, már gondol az erotikára, de tapasztalata még nincs.  Kamasz lánynak pedig azért nem mert fura látni, hogy anya is nő... Az ő esetükben már kérdéses, hogy meg kell-e vitatni a témát, vagy egyszerűbb elpoénkodni. Ha a gyerkőc nyitottan van nevelve és a kommunikáció is jó a szülők és a csemete között, akkor ebből sem csinál nagy tragédiát.

Furcsa páros

Az anya-apa kombinációt még elfogadja a gyerek, főleg ha tudja, hogy a szülei szeretik egymást és jó kommunikációt, nyitott, megértő viselkedést tapasztal otthon is. De mi van a nevelő apa, nevelő anya esetében? Ha a gyerek nem kedveli édesanyja/édesapja új választottját akkor gond lehet. Féltékeny és dühös is lehet, mivel plusz figyelemnek törődésnek érzékelheti az egészet. Nem ő a középpont. Ez nem azt jelenti, hogy a gyermek önző, csupán minden életkorban másként birkózik meg egy adott helyzettel, de nagyon sok függ a szellemi érettségtől is. Ilyenkor is a megbeszélés a legjobb módszer. A gyerekkel szerintem éreztetni kell, hogy nem történt baj, az ügy el van felejtve, senki nem harapja le a fejét azért mert rosszkor volt nem megfelelő helyen. Ha nem érzi hibásnak magát, egyszerűbben el lehet poénkodni a helyzetet. Azt is érzékeltetni kell vele, hogy ha szeretné meg lehet beszélni a dolgot, de ha nem akarja, akkor nem feltétlenül kell firtatni. Ez nagyobb gyerekek esetében igaz, a kisebbek akik nem érti a helyzetet elvárják a magyarázatot.

Ami talán a legkínosabb, ha a gyerek hamarabb ér haza az iskolából, vagy a moziból és anyát, vagy apát a szeretőjével kapja rajta, na akkor lehet magyarázkodni. Bár szerintem aki szeretősdit játszik az nem kockáztat, de ne zárjunk ki semmit. A magyarázat kötelező, hiszen a gyerek értetlenül áll a helyzet előtt... de, hogy mit is lehet mondani, hát az kérdéses. Belevonni a hazugságba nem jó ötlet.. mármint a ne mond el anyának, apának dolog. Reméljük ez a helyzet csak a rémálmokban fordul elő!

Szingli anyuka, apuka esetében is érdekes helyzet lehet, ha a gyerkőc arra megy haza, hogy nagyban zajlik a romantikázás. Már elve az is megrázó lehet, hogy a szülőnek van valakije, hát még a tény, hogy szeretkezni is szoktak. A beszélgetés szerintem ebben az esetben szinte kötelező, különben a gyerek úgy érezheti, hogy ki van zárva a szülő életéből, mármint azt sem tudja, hogy van partnere. Az ilyen radikális változások esetén meg kell próbálni megértetni a gyerekkel is, hogy mi történik. Az, hogy egy új személy csöppen az életébe sokkal megrázóbb lehet, mint az, hogy rajtakapja a szülőt erotikázás közben.

Szerintem minden esetben a megbeszélés a legjobb megoldás. Így a lelki sérüléseket megelőzhetjük és nem maradnak kérdések a gyerekben. A szülők pedig nem válnak gátlásossá, hiszen semmi rosszat nem követtek el, legfeljebb máskor még óvatosabbak lesznek. A mai gyerekek hamar érnek és nagyon okosak, a megfelelő kommunikáció, a humor és a kedvesség így ebben a helyzetben is célravezető lehet. Ha anya és apa egyébként is megpuszilja egymást a gyerek előtt, vagy megölelik egymást, akkor láthatja, hogy a testi kapcsolat jelen van a szülők között. Persze nem kell hatalmas csókcsatákat vívni a csemete szeme láttára, de az egészséges határokon belül nem árt ha megszokja, hogy a szülők szeretik egymást és ezt ki is mutatják. Például apa hazajön a munkából és nem csak a gyermekét puszilja meg, hanem anyát is, ez természetes kellene, hogy legyen, hiszen a szeretet kimutatása normális dolog. A szeretkezés intim téma, de ha már megtörtént aminek nem kellett volna, vagyis meglátta a gyerek, akkor kezelni kell a helyzetet. Persze ha a szülők valamilyen "extrém" dolgot csináltak, akkor már nehezebb a magyarázat... A különlegesebb vágyakkal nincs gond, de azokban az esetekben a diszkréció nagyon fontos, mert azt már valószínűleg nehezebben dolgozná fel a gyerek, ha valamilyen furcsa pózt, eszközt stb. látna...

Tapasztalt szülők, titeket kapott már rajta a gyerek? Ha igen, mit mondtatok, csináltatok? Hogyan reagált? Meséljétek el a tapasztalataitokat.