Így szeretnek a magyarok egy felmérés alapján

A minap az MSD Pharma Hungary Kft. jóvoltából egy reggelivel egybekötött sajtótájékoztatóra kaptam meghívást, amelynek a témái a magyarok szeretkezési-védekezési szokásai voltak. A sajtótájékoztatón sajnos nem tudtam részt venni, de Bognár Márta PR asszisztensnek köszönhetően megkaptam a sajtóanyagot, így újfent érdekes információkat boncolgathatunk. A blogon eddig nem igazán jelentek meg fotók, de ez egy különleges alkalom, a sajtótájékoztató láthatóan jó hangulatban telt, így gondoltam megosztom veletek a képeket, amelyeket átküldtek az eseményről. A fotókon láthatjátok, hogy a sajtótájékoztató háziasszonya Jakupcsek Gabriella volt. A rendezvényen Hevesi Krisztina, szexuálpszichológus, Dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója, Pokorny Lia, a Társasjáték című sorozat főszereplője és végül de nem utolsósorban az elismert Dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász szakorvos is felszólalt.

A megszokott cikkektől eltérően most egy hosszabb bejegyzést olvashattok, de mivel az egészség a legfontosabb, érdemes elolvasni. Készítsetek egy finom teát, vagy forrócsokit, koffein kedvelők kávét és vessük bele magunkat az adatokba. :)

 

A felmérés megdöbbentő adatai

 

A kutatásból kiderült, hogy a magyar társadalom szeret szeretkezni, de a lakosság nagy része nem fordít kellő figyelmet a védekezésre. Ez pedig nem csak a nem kívánt terhességek elkerülése végett, de a nemi betegségek megelőzése miatt is nagyon fontos lenne! A huszonéves korosztály nagy része naponta él nemi életet, de még a 60 éves korosztály egyötöde is hetente több alkalommal szeretkezik párjával. A lakosság egynegyede semmilyen módon nem védekezik. Ez elszomorító adat! A kockázatos megszakításos módszer mellett is majdnem ugyanennyien döntenek. Köztudott, hogy a terhesség sem feltétlenül kerülhető így el, a nemi betegségek ellen egyáltalán nem véd a megszakításos módszer! A férfiak jobban félnek a nem kívánt terhesség bekövetkeztétől, mint a veszélyes nemi betegségektől. Ettől függetlenül a magyarok egyötöde az első szeretkezés folyamán sem használ semmilyen védekezési módszert az új partnerével. A kutatásból kiderül, hogy tudatos családtervezéssel és megfelelő felvilágosítással jelentős mértékben csökkenthető lenne az abortuszok száma. Az abortusz minden nő számára komoly lelki problémákat okoz és sok esetben a férfiak lelki világát is megviseli. A beavatkozás befolyásolhatja a későbbi terhességet is. A betegségek elkerülése is legalább annyira fontos, mint a nem kívánt terhességek elkerülése.

 

 

 

Milyen gyakran szeretkezünk?

 

A felmérést az MSD Pharma Kft megrendelésére készítették el, 1200 fő közreműködésével. A reprezentatív felmérés következtében sok érdekes adatot tanulmányozhatunk.

A budapesti lakosok elvileg sokkal aktívabb nemi életet élnek, mint a vidéken élők. A végzettség is mérvadó lehet, elvileg minél tanultabb egy személy, annál aktívabb nemi életet él. A felmérés alapján az alapfokú végzettséggel rendelkezők 63 százaléka, míg a felsőfokú képzettséggel rendelkezők 83 százaléka szeretkezik rendszeresen a partnerével. Véleményem szerint ez annak is betudható, hogy a diplomások vélhetőleg jobb anyagi körülmények között élnek, így kevesebb stresszhatás éri őket és ebből kifolyólag a szeretkezéshez is több kedvük van. Azt hiszem ez a téma a későbbiekben egy külön cikket érdemel. A kutatás szerint a magyar lakosság nem rajong az alkalmai kapcsolatokért, a felmérésben résztvevők közel kétharmada tartós kapcsolatban, vagy házasságban él. Ez is egy érdekes téma, amely hosszasan vitatható, hiszen kortól, nemtől, adottságoktól és a környezettől is függ, hogy ki milyen viszonyokba bonyolódik. A felmérés szerint leginkább a férfiak mennek bele alkalmi kapcsolatokba. A kutatásban résztvevők 6 százaléka ment már bele futó kalandba, közülük is a fiatalabb generációra jellemző (18-29 év). Az is kiderül a felmérésből, hogy a vidéki lakosok konzervatívabbak a szeretkezés terén. 47 százalékuk a házasság mellett döntött, míg a fővárosban élők alig több mint negyede döntött a házasság mellett.

 

 

 

 

A legbiztonságosabb az óvszer használata

 

A magyarok fele legalább hetente egy alkalommal szeretkezik a kedvesével. Ugyanennyien elégedettek is a nemi életükkel. A szexuálisan aktív férfiak száma magasabb, mint a nőké. Az elszomorító adatok szerint négyből egy magyar semmilyen módon nem védekezik a szeretkezés folyamán. A nők az odafigyelőbbek, ugyanis 38 százalékuk gondol a nem kívánt terhesség elkerülésére. A nők negyede nem tud ellazulni és oldott hangulatúvá válni a szeretkezés közben, ha nem védekezik a nem kívánt terhesség ellen. A felmérésből kiderül, hogy mindkét nem abban a fogamzásgátló módszerben bízik leginkább, amely általa leginkább kontrollálható. Mégsem ismerjük eléggé a lehetőségeinket. A férfiak az óvszerre esküsznek és jól is teszik, mert megfelelő használat mellett 99 százalékos biztonságot élvezhet a pár! Az óvszer használatával nem csak a nem kívánt terhesség, de a nemi betegségek is elkerülhetőek! A harminc éven aluli férfiak fele az óvszert tartja a legkényelmetlenebb védekezési módszernek.

 

Ki mitől tart?

 

Ismét egy megdöbbentő adat: a férfiak 16 százaléka jobban fél a nem kívánt terhesség bekövetkeztétől, mint a nemi betegségektől. A nemi betegségek elleni védelem négyből egy férfi számára már az első szexuális együttlét folyamán sem fontos az új partnerrel. Szerintem ez nagyon elszomorító, hiszen ha mi nem vigyáznunk magunkra, akkor mit várunk? A bizalom szép és tiszteletreméltó, de gondoljuk végig, hogy nem tudhatjuk, kivel szeretkezett előttünk a partnerünk. Nem tudhatjuk milyen viszonyai voltak és akikkel ágyba bújt mennyire voltak hűségesek, mennyire figyeltek a védekezésre és ők kikkel szeretkeztek? Sok olyan nemi betegség van, amely esetében nem feltétlenül érzékelhetőek azonnal a tünetek, így lehet, hogy a kedves nem is tudja, hogy beteg, mégis átadhatja a betegséget a partnerének akarata ellenére! Ennek tudtában akármilyen kellemetlen is, mégis érdemes az óvszer használata mellett dönteni. Persze a stabil, hosszú ideje tartó kapcsolatok/házasságok esetében más védekezési módszert is lehet alkalmazni, amennyiben biztosak vagyunk benne, hogy kedvesünk nem szeretkezik mással is.

 

Kifogások

 

A kutatás szerint a megkérdezettek kétharmada, leginkább a 40 éven aluliak sok esetben fáradtságra hivatkoznak, ha nincs kedvük szeretkezni. Ez nem minden esetben kifogás, 13 százalékuk szerint a munkahelyi stressz miatt fáradtabbak. Ugyanennyien vannak azok akik nem kívánják az együttlétet, de inkább kíméletesen hárítják a közeledést, ezért a fáradtságra hivatkoznak. A megkérdezettek egyötöde nem minden esetben élvezi az együttlétet.

 

A véleményetekre ismételten kíváncsi vagyok! Hogyan védekeztek? Mennyire tartjátok fontosnak a védekezést? Ki mennyire bízik meg a partnerében? Hány együttlét után váltottatok az óvszerről más védekezési módszerre?