Lehet barát az ex, vagy abból viszony lesz?

Mi lehet az oka annak, hogy szakítás után eltelik néhány év, majd találkozol az ex-el és újra elkezd hiányozni? Nem az erotika hiányzik, vagy maga a kapcsolat vele, csak a lénye. A beszélgetések, a nagy nevetések, apróságok. Ez nem azt jelenti, hogy folytatnád a kapcsolatot, csak néhány tekintetben kompatibilisek vagytok.

Minden kapcsolatban vannak jó dolgok, akármi is volt a szakítás oka. Minden párnak vannak saját megszokásai, közös dolgai. Pl. közösen rajonganak egy filmért amit együtt láttak, emlékezetes a dal, ami akkor szólt mikor megtörtént az első csók, vagy egy könyv ami közös nagy kedvenc. Vannak olyan poénok, amiket csak ti ketten értetek, olyan sztorik, amelyeket értelmetlen elmesélni másoknak, mert nem értenék.

Néha apróságokról jut eszünkbe az ex és előtörhet egy furcsa érzés, a "jaj de jó lenne beszélni vele", vagy ezt úgyis "csak ő értené". Hiába tökéletes a mostani párod és nem hagynád el semmiért, attól még hiányozhatnak az ex-el közös élmények, vagy a tulajdonságai, a közös megszokások.

Ez normális és nem is probléma, ha mindenki a helyén tudja kezelni az érzelmeit és az új partnerek sem féltékenyek. Mert az ex-el titokban találkozni azért elég gyanús lenne :)

Kérdés, hogy lehetünk-e jó barátságban az ex-el, vagy abból előbb-utóbb erotika is lesz? Szerintem nem érdemes belemenni egy viszonyba az ex-el, abból semmi jó nem szokott kisülni. Ha egyszer szakítás lett a vége, akkor valami nem működött és tény, hogy az emberek változnak, de elég valószínűtlen, hogy ami x éve nem ment, az most majd menni fog. Bár lehetséges, hogy most már másként állunk az adott problémához és máshogyan reagálnánk egyes dolgokra, de ez még nem biztos, hogy elég lenne egy jó kapcsolathoz.

 

Ha az erotika tartotta össze a kapcsolatot, vagy annyira jó volt, hogy az már felülmúlhatatlan, akkor a kísértés még nagyobb. Ágyba bújni az ex-el akkor lehet jó, ha érzelmek és nagy remények már nincsenek, bár ez mindig utólag szokott kiderülni. Különben lehet, hogy egy éjszaka alatt sikerül felborítani mindkét fél békés lelkivilágát és annyit nem ér az egész. A hiányzik, de tudom, hogy úgysem működne, mert... című dolgok csak önkínzásnak jók, semmi másnak.

Az ex-el a haveri, vagy baráti viszony szerintem tökéletesen működhet, ha eltelt már elég idő a szakítás után és mindketten elég érettek, ahhoz, hogy a helyén kezeljék a helyzetet. Ha elgyengül az ember, az ex-el a legkönnyebb félrelépni, mert az erotika "veszélye"sokkal inkább fennáll, mint egy haverral kapcsolatosan. Számtalan olyan helyzet adódhat, amelynek összebújás lehet a vége, pedig ha csak egy haver lenne, akkor nem kerülne rá sor. Például nagy lelkizés, valamelyik fél ki van borulva az aktuális párja miatt és a vigasztalás egy kicsit jobban sikerül, mint az tervezve volt. Vagy egy beszélgetős, borozós estén a nosztalgiázásból több lesz, mint a "jaj de jót beszélgettünk".

Ha az ex személye vonz, mert kedveled mint embert, jó baráti kapcsolat alakulhat ki. A közös sztorikon jókat lehet nevetni évek múlva és mosolyogva lehet összenézni, amikor elhangzik a "közös dal". De ez szerintem csak akkor működik, ha a szakítás oka nem valami olyasmi volt, ami hatalmas tüskét hagyott valamelyik, vagy mindkét félben. Ellenkező esetben lehetséges, hogy egy adott ponton szenvedés lesz a "nagy barátság" és akkor már nincs értelme.

Néha lehetnek fura és vicces helyzetek is. Például nekem mindig az volt az érdekes érzés, amikor találkoztam az ex-el és nem csók következett, hanem csak egy puszi. Nem azért volt fura, mert vágytam a csókra, csak szokatlan volt, de egy idő után, már az ilyen apróságok sem lesznek furcsák. Nekem semmi gondom nincs azzal, hogy legyünk jóban az ex-el, ha valójában aranyos ember, csak a kapcsolat nem működött közöttünk. Értelmetlen leépíteni valakit teljesen, ha emberileg jól ki lehet vele jönni, sőt még hiányzik is a személye, csak éppen nem vagyunk összeillőek mint társak.

Ti barátok maradtatok az ex-el, vagy el sem tudtok képzelni egy ilyen viszonyt? Az erotika felmerül köztetek, vagy az tabu?

Címkék: kapcsolat ex barát