Van szerelem első látásra?

A szerelem általában hirtelen jön, de van szerelem első látásra? Sok szép költemény született már erről a témáról, de valóban beleszerethetünk valakibe, anélkül, hogy jobban megismernénk? Vagy ez csak lángolás, esetleg a hormonok szórakoznak velünk?


A szerelem első látásra szép gondolat, amely jó alap a romantikus filmekhez. Ha belegondolunk, hogy hogyan is lettünk szerelmesek valakibe, akkor nem feltétlenül az ugrik be, hogy megláttuk és megszerettük az illetőt. Az iskolás évek során ugye vannak a nagy lángolások, a "jaj de tetszik" élmények, később jönnek a bulik és az ismerkedés. Majd a komoly felnőtt életben már nem elég annyi, hogy valaki kedvesen mosolyog, ahhoz, hogy beleszeressünk. Tinédzser korban hamarabb megy a szerelembeesés, vagy legalábbis annak nevezik azt a furcsa megmagyarázhatatlan érzést. Majd ahogy telnek az évek, egyre több minden kell a szerelemhez. Az emberek elkezdenek megfontoltabbak lenni. Persze a mindent elsöprő szerelem ettől még létezik, csak néhány kapcsolat, tapasztalat és csalódás után az ember egy kicsit óvatosabb.

A szerelem első látásra szerintem nem feltétlenül állja meg a helyét. Belezúgni lehet valakibe néhány találkozás után is, tetszhet az illető, de a szerelemhez több kell. A kémia is nagy szerepet játszik a szerelem érzetben, ahogyan ezt már tudósok is bizonyították.

Egy jó kapcsolat minden nap fejlődik, ezért észre sem vesszük és már szerelmesek is vagyunk. Ha megismerünk valakit, aki tetszik, akiért rajongunk, azzal sok időt vagyunk együtt, amennyire csak lehet igyekszünk megismerni. Így talán észre sem vesszük, mikor is tört ránk a szerelem érzése, hiszen minden olyan gyorsan történik. Ezért utólag akár feltételezhetjük azt is, hogy ez szerelem volt első látásra.

 

A meglátni és megszeretni dolog szerintem nagyon szép és romantikus gondolat, de csak a hormonok és a kémia az, ami miatt előtör ez az érzés. Ha valaki tetszik külsőleg, vonz az illata, a bőre, az nem feltétlenül lelki eredetű, nem a személyét szeretjük, csak vonzz a fizikuma. Ahhoz, hogy valakibe beleszeressünk ismernünk kell valamennyire. Hiszen a szerelem nem csak két testről szól és az azokkal kapcsolatos kellemes érzésekről. A szerelemhez nem elég a fizikai vonzódás, hiszen az hamar elmúlhat, vagy megunhatjuk. A lelki kötelék kialakulásához tudnunk kell, hogy a másik milyen ember. Hiába szépek a szemei, vagy kellemes hozzábújni, ha nincsenek olyan tulajdonságai amelyek vonzanának, vagy nem egyezik az érdeklődési körünk.

A szerelem egy összetett érzés, amely a lélek, az agy, a hormonok összhangját is jelenti. Ezért megmagyarázhatatlan és csodálatos. Sokan kutatták már, hogy hogyan alakul ki a szerelem, tudom, hogy ez a téma nagyon vitatott és mindenki máshogyan éli meg.

Nekem a szerelemhez az is kell, hogy megismerjen az adott személyt. Egyik kapcsolatom sem úgy kezdődött, hogy megláttam és megszeretettem. A lángolás, az érdeklődés mindig megvolt, de ahhoz, hogy ki merjem jelenteni, hogy szerelemes vagyok, el kellett telnie egy kis időnek.

Ezzel ellentétben viszont ismerek olyat, aki azt mondja, hogy mikor meglátta a párját, ő már tudta, hogy az illető lesz az igazi. Vannak olyan nők, akik egy helyes pasi láttán rögtön megtervezik a közös életüket fejben. Már tudják, milyen lesz az esküvő és a gyerekszoba. Nincs ezzel semmi gond, hiszen a szerelem furcsa érzés, amit mindenki máshogyan él meg.

Egy bizonyos kor fölött, pl. 30 évesen mondjuk egy válás után a szerelem még lassabban alakul ki. Ezért monhatjuk, hogy a külső tényezők és az élettapasztalatok is szerepet játszanak abban, hogy mennyi idő kell a szerelem kialakulásához. Miután valakinek volt egy rossz tapasztalata, vagy évekig próbálkozott egy rossz házasság helyrehozásával, már nem esik szerelembe pillanatok alatt. Az ember tudatos lény és ezért mérlegel, próbálja megkímélni magát a lelki fájdalmaktól, a csalódásoktól és nem hagyja elhatalmasodni a rózsaszín köd érzését.

Szerintetek van szerelem első látásra? Vagy csak a szimpátia, vagy a kémia az ami elsőre előidézi azt a kellemes és megmagyarázhatatlan érzést? Mik a tapasztalataitok?