Pénz nélkül nincs boldog kapcsolat

Az anyagi gondok tönkretehetik a szerelmet és a kiegyensúlyozott boldog kapcsolatokat is? Nem az együtt járunk című dologra gondolok, amikor maximum egy ebédre kell meghívnod szíved választottját és most a kitartottakat is tegyük félre. Abban a helyzetben, amikor két ember együtt él, legyen az élettársi viszony, vagy házasság az anyagiak is közösek. A számlákat közösen kell fizetni, vásárolni kell és még hosszasan sorolhatnánk, hogy mire is kell költeni.

Mi van akkor, amikor nem elég a pénz? Ez stresszt jelent, nem is kicsit! Felvetődnek a kérdések, ki nem keres eleget, ki mire költ és előbb-utóbb jön a vagdalkozás is... miért jársz annyit kozmetikushoz, körmöshöz...neked nem kellene annyit söröznöd a haverjaiddal és különben is minek kell annyit költeni erre meg arra... ugye ez eddig szinte mindenkinek ismerős?

A pénz a kapcsolatok megrontója? Sok szakításról hallottam már, ahol az anyagiak jelentették a gondot, persze lassan jött a többi probléma is. A szerelmet tönkretehetik az anyagi gondok? Úgy tűnik igen, de csak átvitt értelemben. Szerintem nem konkrétan a pénzügyi gondok teszik tönkre a kapcsolatot, hanem az, ha helytelenül kezelik őket.

Ha két ember szereti egymást, akkor a gondok esetén is közösen próbálnak megoldást találni. Viszont a stressz, a pénz miatti idegeskedés, a kifizetetlen számlák eljuttathatnak odáig két embert, hogy ne tudjanak normális hangnemben kommunikálni, ami tényleg a kapcsolat végét jelentheti.

Amikor pénzügyi problémák vannak, mindegy mi a helyzet oka, munkahely megszűnés, elbocsájtás, vállalkozás becsődölése, vagy bármi más, az lemondással is jár. Kevesebb étterembe járás, kevesebb sörözés a haverokkal, vagy vásárlás, hiába van a kedvenc boltodban éppen akció... Meg lehet oldani az ilyen gondokat? Ha két ember szereti egymást, túl juthatnak az anyagi mélyponton, úgy, hogy a szerelmük megmarad?

 

Azt figyeltem meg a környezetemben, hogy az ilyen helyzetekben mindig vannak jóakarók, akik nem ártó szándékkal természetesen... elmondják a véleményüket, ami általában az szokott lenni, hogy Te ennél jobbat érdemelsz... Vajon az ilyen jóakarói felbujtások megmérgezhetik a kapcsolatot?

Az más eset, amikor a kapcsolat valamelyik szereplője szenvedélybeteg és azért szórja el a pénzét. Egy átlagos, normális kapcsolatban a pénz miatti stressz okozhat akkora törést, hogy vége legyen a kapcsolatnak?

Szerintem a stresszelés folyamodványai azok, amelyek akármilyen nagy szerelmet tönkre tudnak tenni. Vagyis adott a stressz helyzet és az idegeskedés következtében a veszekedés. Egy adott ponton szerintem már nem csak a konkrét okok miatt van vita, hanem minden apróság miatt, miért oda tetted azt a poharat, miért nem tudod a szennyest a szennyes tartóba rakni és a többi... Ha két ember felismeri, hogy nem egymással van bajuk, csak túlságosan idegesek, akkor meg tudják oldani a gondjaikat?

A lemondás külön frusztrációval jár, nem megyünk étterembe, mert a számlákat kell kifizetni, vagy nincs rá idő, mert dolgozni kell, hogy az adósságokat lehessen törleszteni. Nem megyünk nyaralni, sőt új ruhákat sem veszünk, hiába van akció... a barátnők ilyenkor könnyen rátehetnek egy lapáttal az amúgy is jócskán összegyűlt frusztrációra... A de miért nem jössz velünk vásárolni című kérdés, vagy a nyaralásról való áradozás talán elég is lehet, ahhoz, hogy az ember eljusson arra a pontra, hogy vége, elege van. A "de ez nekem is jár" érzést, elég nehéz elnyomni...

A sok civakodás következtében esti összebújás sincs, ami csak tovább fokozza a nehéz helyzetet... Ha nincs gyengédség és megnyugtató ölelések, akkor a "minden rendben lesz" csak egy üres mondatnak tűnik. Az tény, hogy elég nehéz felszabadultnak lenni és évezni egymás közelségét, ha azon kell gondolkodni, hogy miből lesz kifizetve a villanyszámla...Van középút? Lazítani és az erotikára hangsúlyt fektetni nehéz körülmények között is lehet? Vajon megoldás egy harmadik félhez menekülni?

Ha a kapcsolatokról és a pénzről beszélünk, akkor sok konvencióval is találkozhatunk... egy pasinak többet kell keresnie, mint a nőnek, a pasi tartsa el a családját... ezzel nincs is gond. De ha két ember problémájáról beszélünk, akkor azt két embernek is kell megoldani. Vagy csak egy valaki a hibás? Ha az egyik fél sokat költ ő a hibás? Vagy ha a jól menő vállalkozás becsődölt, akkor az a hibás, aki vezette? Egy ilyen esetben azért érdemes azon is elgondolkodni, hogy amíg anyagilag minden rendben volt és kevesebb volt a stressz, meg volt-e a szerelem? Vagy csak a biztonságérzet, amit nem akar feladni az ember?

Tény, hogy minden kapcsolat kiegyensúlyozottabb, ha az anyagi dolgok is rendben vannak. A romantika és a meghitt esték sem megoldhatóak pénz nélkül, hiszen a gyertyafényes vacsorához is főzni kell és gyertya is kell, ezek ugye mind pénzbe kerülnek, nem elég a halk zene... Mennyire szilárd kapcsolat kell, ahhoz, hogy közösen akarják megoldani a gondokat és ne menekülni akarjon valaki a rossz kapcsolatból? Feltevődik a kérdés, hogy a kapcsolat rossz, vagy csak a körülmények...? Szerintem, ha ilyenkor felbukkan egy harmadik fél, aki biztonságot sugall és támaszként szolgál, az a kapcsolat/házasság rovására mehet.

Szerintetek tönkreteheti a pénz a kapcsolatot? Együtt azzal az emberrel, akibe szerelmes vagy meg lehet oldani a nehéz anyagi gondokat, vagy egy idő után érdemes továbblépni? Ki kell tartani, vagy inkább egyedül kell boldogulni? A harmadik félhez való menekülés megoldás lehet, olyan címszó alatt, hogy de legalább amíg vele vagyok nem idegeskedem? Vagy ez csak "homokba dugjuk a fejünket" megoldás? Meddig érdemes együtt élni valakivel, ha anyagilag nem tudtok közös nevezőre jutni? Szakítottatok már pénzügyi problémák miatt? Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre!